Considerat a fi unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, Muscat Ottonel
este unul dintre numeroasele varietati ce isi au originea in podgoriile
franceze, fiind totodata si una dintre cele mai bogate varietati, facand parte
dintr-o familie cu peste 200 de subtipuri. Astfel, datorita versatilitatii
renumite, acesta a fost preluat si de domeniile viticole din alte tari, printre
care si Romania.
Meleagurile noastre fiind prielnice dezvoltarii acestui soi, intinderile de
Muscat Ottonel la nivel national insumeaza mai mult de 8 mii de hectare, fiind
considerat unul dintre varietatile de baza de catre toate marile podgorii. In
ceea ce priveste trasaturile definitorii, caracteristica cea mai importanta
este fara indoiala versatilitatea, dat fiind faptul ca, in functie de momentul
recoltarii, putem obtine aproape orice fel de concentratie de zahar, pornind de
la o varietate seaca, pana la un gust dulce, corpolent. Fiind unul dintre
soiurile ce are nevoie de o perioada mai indelungata de maturare in vie, acesta
prefera zonele mai racoroase, care ii dau prilejul de a ajunge la aroma sa
deplina.
Caracteristici ale soiului
Date fiind inflexiunile deosebite dobandite in timp de acest sortiment,
numele in sine este o indicatie a notelor descriptive ce il caracterizeaza,
aroma de mosc fiind deopotriva una inedita si foarte cautata in ceea ce
priveste asocierea cu preparatele dulci, acestea fiind si cele mai recomandate
pentru a fi servite cu acest tip de bautura.
Fiind un soi rezistent la ger si la intemperii, acesta poate fi considerat
unul dintre cele mai productive astfel de varietati, simtindu-se in elementul
sau chiar si in soluri calcaroase sau in conditii de ploi abundente. Pe timp de
seceta insa, pentru a obtine un nivel de productivitate suficient de amplu pentru
a acoperi cererea, Muscat Ottonel necesita sisteme de irigare, precum si o
supraveghere constanta, pentru a fi siguri ca isi mentine vigoarea prin
intermediul influentei umane.
De la struguri la vin
Fiind un soi usor de recunoscut, acest tip de struguri se caracterizeaza
prin boabe compact dispuse pe ciorchine, cu o culoare bogata, aurie, si o
predilectie de a fi consumati chiar si ca atare, fiind apreciati pentru aroma
specifica. Nivelul de productivitate ajungand si la 15 tone/hectar, soiul este remarcat
indeosebi pentru vigoare, acest lucru permitandu-i si sa acumuleze cantitati
insemnate de zahar.
Prin urmare, datorita caracterului usor perisabil ce insoteste marea
majoritate a varietatilor albe dulci, continutul de sulfiti poate fi un eventual
inconvenient pentru persoanele care sunt sensibile la acest tip de conservant
mai ales in cantitate mare. Totusi, avand in vedere normele ce reglementeaza
astfel de practici, s-a demonstrat faptul ca dozele admise pentru a opri
procesul de fermentari succesive ale vinului cu un continut ridicat de zahar nu
aduc niciun fel de prejudiciu sanatatii oamenilor.
No comments:
Post a Comment