Tuesday, April 23, 2019

Imi place atat de mult vinul acesta


Considerat a fi unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, Muscat Ottonel este unul dintre numeroasele varietati ce isi au originea in podgoriile franceze, fiind totodata si una dintre cele mai bogate varietati, facand parte dintr-o familie cu peste 200 de subtipuri. Astfel, datorita versatilitatii renumite, acesta a fost preluat si de domeniile viticole din alte tari, printre care si Romania.

Meleagurile noastre fiind prielnice dezvoltarii acestui soi, intinderile de Muscat Ottonel la nivel national insumeaza mai mult de 8 mii de hectare, fiind considerat unul dintre varietatile de baza de catre toate marile podgorii. In ceea ce priveste trasaturile definitorii, caracteristica cea mai importanta este fara indoiala versatilitatea, dat fiind faptul ca, in functie de momentul recoltarii, putem obtine aproape orice fel de concentratie de zahar, pornind de la o varietate seaca, pana la un gust dulce, corpolent. Fiind unul dintre soiurile ce are nevoie de o perioada mai indelungata de maturare in vie, acesta prefera zonele mai racoroase, care ii dau prilejul de a ajunge la aroma sa deplina.

Caracteristici ale soiului

Date fiind inflexiunile deosebite dobandite in timp de acest sortiment, numele in sine este o indicatie a notelor descriptive ce il caracterizeaza, aroma de mosc fiind deopotriva una inedita si foarte cautata in ceea ce priveste asocierea cu preparatele dulci, acestea fiind si cele mai recomandate pentru a fi servite cu acest tip de bautura.

Fiind un soi rezistent la ger si la intemperii, acesta poate fi considerat unul dintre cele mai productive astfel de varietati, simtindu-se in elementul sau chiar si in soluri calcaroase sau in conditii de ploi abundente. Pe timp de seceta insa, pentru a obtine un nivel de productivitate suficient de amplu pentru a acoperi cererea, Muscat Ottonel necesita sisteme de irigare, precum si o supraveghere constanta, pentru a fi siguri ca isi mentine vigoarea prin intermediul influentei umane.

De la struguri la vin

Fiind un soi usor de recunoscut, acest tip de struguri se caracterizeaza prin boabe compact dispuse pe ciorchine, cu o culoare bogata, aurie, si o predilectie de a fi consumati chiar si ca atare, fiind apreciati pentru aroma specifica. Nivelul de productivitate ajungand si la 15 tone/hectar, soiul este remarcat indeosebi pentru vigoare, acest lucru permitandu-i si sa acumuleze cantitati insemnate de zahar.

Prin urmare, datorita caracterului usor perisabil ce insoteste marea majoritate a varietatilor albe dulci, continutul de sulfiti poate fi un eventual inconvenient pentru persoanele care sunt sensibile la acest tip de conservant mai ales in cantitate mare. Totusi, avand in vedere normele ce reglementeaza astfel de practici, s-a demonstrat faptul ca dozele admise pentru a opri procesul de fermentari succesive ale vinului cu un continut ridicat de zahar nu aduc niciun fel de prejudiciu sanatatii oamenilor.


No comments:

Post a Comment